+45 22408941 karen@livogessens.dk

Savner du knus og kys? Føler du dig ofte drænet og fanget i en nedadgående spiral af gensidig kritik og manglende nærvær i dit parforhold?  Og er du mere optaget af din partners åbenlyse fejl og irriterende vaner end af hans gode sider?

Så er du måske en blandt mange, som lider af HUDSULT. Negative følelser og vrede kan nemlig være en følge af manglende kropsligt nærvær og hudkontakt.

Begrebet hudsult er et nyere begreb indenfor forskning, der handler om, hvordan berøring påvirker dig både krop og sind. Berøring er essentielt for dit velbefindende, og hvis din hud ”sulter””, kan du både blive syg, stresset og deprimeret fortæller den svenske forsker Kerstin Uvnæs Moberg i sin bog” The Ocytocin Factor”.

Kærlighedshormonet ocytocin

Når din partner krammer dig inderligt, giver dig et varmt knus eller nusser dig på ryggen begynder din hjerne at udskille hormonet Oxytocin, også kaldet kærlighedshormonet. Og når du selv krammer, sker det samme. Det betyder, at oxytocin både udløses af berøring og motiverer til berøring. Occytocin sænker blodtrykket og mængden af stresshormoner og gør os mere tillidsfulde. Samtidig spiller dette hormon en meget vigtig rolle i din oplevelse af at være trygt forbundet med din partner. Kærlig berøring får dig nemlig til at sænke skuldrene og slappe af, og når du er afslappet, er du mindre modtagelig for stress, angst og depressive tankemønstre.  Og det har i sagens natur stor betydning for dine følelser for din partner Og her taler jeg ikke kun om seksuel kontakt, men om kærtegn, kram, massage og berøringer. Sex er nemlig kun en lille del af, hvad berøring handler om.

Tilknytning og angsten for at blive forladt.

Den stærkeste måde at udløse oxytocin på er ved at føde og amme, og hermed sikres tilknytning mellem mor og barn. Denne tilknytning sikrer barnets overlevelse. Som voksen har du også behov for en stærk tilknytning, fordi det ligesom hos det lille barn fungerer som et aktivt værn imod den eksistentielle angst for at blive forladt.  Og Angsten for at blive forladt, fordi vi dybest er bange for, at vi ikke er gode nok, smukke nok, sexede nok eller er behæftet med diverse fejl, kan desværre få os til at trække os VÆK fra partneren for ikke at risikere en afvisning.

Derfor er det livsvigtigt at pleje vores tilknytning til hinanden med ocytinudløsende berøring og kontakt. Hver dag!

Og det kan være lettere sagt end gjort. Der er stor forskel på, hvad den enkelte oplever som ocytinudløsende berøring. For nogle kan det være et langt kærligt knus, for andre at blive nusset på ryggen og for andre igen er det at ligge i ske, hud mod hud.  For nogle par er seksuel kontakt den eneste måde at hente ”kærlighedshormoner” og tryghed på.  Og netop den seksuelle kontakt kan være truet hos småbørnsforældre og hos par, som har været sammen i mange år.

Måske kan du regne ud, hvad der sker når det seksuelle samliv skranter og I samtidig er holdet op med at kysse og kærtegne hinanden i hverdagen? Rigtigt gættet – En absolut nedafgående spiral af manglende kontakt, engagement og følelsesmæssigt fravær bliver meget nemt resultatet.  Når du ikke er tryg og derfor ikke føler dig forbundet med din partner, mister du incitamentet til at række ud.

Berøring er livsvigtig

Både for din egen sundhed skyld og for dit parforholds skyld.Ved at sørge for at kærtegne, nusse og eller på anden vis berøre hinanden hver dag, opbygger I jeres følelseslivsmæssige overskud og modstandskraft overfor stress og negative tanker.

Tryghed og fornemmelsen af forbundenhed med din partner stiger, og det styrker de positive og kærlige følelser i mellem Jer. I bliver begge mere rummelige og har lettere ved at se igennem fingre med hinandens mindre flatterende og sårbare sider.  Når I føler jer trygge, kærlige og forbundne er det meget lettere at række ud, føle seksuel lyst og tage seksuelle initiativer igen. Angsten for afvisning og den misforståede selvsaboterende stolthed og vrede, der får dig til at vende din partner ryggen, fortoner sig.

Med andre ord en ren win-win situation

Kærlig berøring hver dag er uden sammenligning den bedste vitaminindsprøjtning, du kan give dit parforhold og Jeres seksuelle samliv.

Og hvordan kommer vi så i gang med det, spørger du måske

Her må jeg skuffe dig, hvis du tror, at det er et spørgsmål om, at det er din partner, som skal lære at give kærtegn, knus og massage. Du har måske ofte bedt om flere kys og flere kærtegn i en anklagende tone. Uden resultat. For hvis der er noget der ikke virker, så er det kritik. Kritik virker aldrig nogensinde, fordi det får den anden part til at gå i forsvar og føle sig forkert.

Hvis du ønsker mere nærhed, knus og kram, så må du selv være den forandring du ønsker. Det kræver mod at række ud og du kan føle dig usikker og sårbar. Men tro mig – berøring kan noget som ord ikke kan.

 Gode råd:

  • Begynd at tage imod din kæreste hver dag med et varmt knus og et kys, som er lige lidt længere end det sædvanlige ”tantekys”. Han vil helt sikkert bemærke en forandring, også selvom dit kys kun er to sekunder længere end sædvanligt. For hvilken mand vil ikke blive glad og mere kærligt stemt, når han bliver modtaget med knus og kys. Det er vigtigt et genetablere relationen og den tætte kontakt hver dag, når I kommer hjem.  Så slip din smartphone et øjeblik og vis din kæreste, at han er den vigtigste for dig.
  • Fortæl din partner, at du gerne vil have, at I rører mere ved hinanden, og tag selv initiativet. Start i det små, ræk ud, vær tålmodig og se hvad der sker. Tag f.eks. om ham når, når han står og laver mad eller er i gang med andre dagligdags opgaver. Ræk ud efter hans hånd og kærtegn den blidt, mens I sidder og tale sammen om dagens hændelser. Giv hinanden ryg- eller hovedbundsmassage efter en lang og stressende arbejdsdag.
  • Sæt dig tæt ind til din kæreste i sofaen og stryg ham kærligt på ryggen, eller foreslå at I ligger i ske sammen, inden I skal sove. Du bestemmer. Efter ca. 20 sekunder kan du mærke, hvordan velværet og roen spreder sig lige så stille, og efter 10 minutter mærker du den dybere effekt.