+45 22408941 karen@livogessens.dk

 

Drømmer du (også) om masser af kærlighed og samhørighed i julen?

 

Læs mine bedste råd til kærlige juledage her.

 

Hvert år drømmer rigtig mange par om, at netop juledagene kan bringe parforholdet på ret køl igen. Vi drømmer inderligt om, at vi i den lange juleferie får tid til at se hinanden i øjnene, og få snakket om alt det, der drukner i hverdagens stress og manglende overskud. At vi kommer til at mærke vores hjerter – og vores følelser for hinanden igen.

Det er desværre en drøm, som ofte brister og derfor får jeg altid mange henvendelser lige efter jul, fra par, som vælger at gå i parterapi.

Men hvorfor er det egentlig sådan?

Årsagen til denne tendens er, at vi i juledagene pludseligt ser hinanden mere tydeligt. Vi er intenst sammen i mange dage, og så er det vi begynder at spørge os selv, om vi har det liv vi ønsker. Og samtidig spørger vi os selv, og om vi nu også er sammen med den rigtige kæreste.

 

Start med at skrue ned for forventningerne

 

Julen gør ikke nogen forskel i sig selv, og derfor er det allervigtigste i første omgang at skrue ned for forventningerne.

Urealistiske forestillinger om, hvad en juleferie kan gøre for et parforhold, kan faktisk gøre mere skade end gavn.Hvis du drømmer om, at din partner skal folde sig ud med kærlige ord og fornyet opmærksomhed i juleferien, selvom det ikke lige er det, som han gør mest i til hverdag, ja så er der stor chance for, at du bliver skuffet.Herfra er der ikke langt til kritik og dårlig stemning, og mange af os tænker i det skjulte, at det er partnerens skyld, at parforholdet og familielivet, eller for den sags skyld julen ikke er, som vi gerne vil have det

Det er ikke rigtigt.

 

Det er ikke din partners ansvar at opfylde alle dine behov  for kærlighed og gøre dig lykkelig..

Heller ikke i juledagene

Det er dit eget ansvar.

Det er faktisk meget svært at forstå, og rigtig mange går fejl af hinanden i juleferien, fordi de tror at kærligheden og julelykken er afhængig af din partners evne til at opfylde dine (jule)behov.Men hvis du gør din julelykke afhængig af, hvad din partner gør for at opfylde dine behov giver du ansvaret for dit eget liv fra dig.

Dit liv og din jul, er dit ansvar – ikke din partners!

 

Tag ansvaret for din julelykke tilbage til dig selv.

Mærk efter, hvordan du gerne vil holde jul, og fortæl det til din partner i stedet for at forsøge at undgå konflikter. Hvis du går med til at holde jul på en måde, som du overhovedet ikke har lyst til, skaber du med garanti dårlig stemning.

Selvfølgelig skal du være indstillet på kompromisser, men når du har meldt klart ud og er indstillet på, at du ikke kan gøre alle tilfredse, er der basis for at nå frem til løsninger, som DU også er glad for.

 

Gør julen til et fælles projekt

Undgå stress og uddeleger opgaverne. Gør julen til et fælles projekt i familien. Inddrag dine børn i madlavningen og giv evt. gæster ansvaret for frokosten eller opvasken. Der er ingen grund til, at du og din partner skal fungere som servicecentral, ligesom det at holde jul for familien ikke skal forveksles med et hotelophold. Når alle hjælper til, får du og din partner også tid til at slappe af og nyde de lange dage sammen.

 

Sluk mobilen

Mobiltelefonen ødelægger nærværet i parforholdet. Jeg oplever mange par, hvor den ene ikke føler sig set eller mødt, og den anden klager over, at de aldrig ”laver” noget sammen. Og når jeg spørger ind til det, viser det sig, at parret faktisk er sammen de fleste af døgnets vågne timer.Men de ekskluderer hinanden og blokerer for kontakt ved at arbejde på den bærbare eller være på Facebook hele eller halve aftner.Lav en aftale med din partner og dine eventuelle børn om, at I f.eks. kun åbner for mobilen en halv time om morgen, eller hold helt fri fra de sociale medier i juledagene.Så får du mulighed for at se din partner i øjnene og snakke om alt det, som du ikke når at fortælle om i hverdagen

Kram hinanden.

Måske har I bare lyst til være ordløst sammen. Du kan f.eks. lægge dig i ske sammen med din partner i sofaen – eller sengen. Bare 5 minutter på denne måde udløser ocytocin, også kaldt kærlighedshormonet.Ocytocin sænker blodtrykket og mængden af stresshormoner, og samtidig øger det din oplevelse af at være trygt forbundet med din partner.Lange og dybe samtaler er gode for parforholdet, men nogle gange er den hurtigste vej til at etablere en tryg forbindelse til din partner et langt kærligt knus eller at lægge sig sammen og bare mærke hinanden. Og her taler jeg ikke om seksuel kontakt, men om kærtegn, kram, massage og berøringer.

 

Lav en aftale om ikke at blive skilt efter ferien

Som jeg skrev i indledningen får jeg rigtig mange henvendelse om parterapi efter juleferien.Og det er godt!For det betyder, at parrene er villige til at gøre en indsats for at få kærligheden til at blomstre igen.Mange tænker i sorte stunder, at de lige så godt kan blive skilt, men måske skal I blive og kæmpe for forholdet i stedet for bilde Jer sig ind, at lykken venter lige om hjørnet med en ny partner.  Nissen flytter som regel med ind i det næste forhold og derfor er det ofte en bedre investering, at begynde at kigge på sin egen andel i, hvorfor det nuværende parforhold er kommet ud på et sidespor.Livet bliver nemlig ikke nødvendigvis lettere af at blive skilt

 

Tag ansvar

Om lidt er det jul, og hjerternes tid. Tag din del af ansvaret for at det bliver en god jul, og prøv at holde fri fra de sædvanlige diskussioner og skænderier.Lav en aftale med dig selv om, at du i juledagene ikke vil kritisere din mand eller brokke dig. Prioriter ham før de praktiske opgaver (når det er muligt), gå forrest med kys og knus og tag initiativ til hyggelige og rare ting. Gør noget for ham, som du ved gør ham glad. På denne måde fokuser du på din egen adfærd og gør nogle af de ting, som du måske gerne ville have din mand gjorde for dig.

Og når du går forrest og rækker ud, vil du faktisk opleve, at din mand ligeså stille også begynder at komme i julehumør og komme dig kærligt i møde.

 

Hvis I på trods af gode intentioner og mine (forhåbentlig) brugbare råd,  alligevel syntes at kærligheden og parforholdet halter efter jul, er jeg klar til at tage imod nye par i januar.

Glædelig jul  ❤️

Kærligt Karen