+45 22408941 karen@livogessens.dk

Der er forskellige måder at vise kærlighed på, og mange kender til ”De 5 kærlighedssprog”, men de færreste forstår at bruge denne viden i deres eget parforhold. Vi har forskellige måder at opfatte kærlighed på, og rigtig mange par går galt i byen, når de prøver at give udtryk for kærlighed til partneren, uden at kende hans eller hendes kærlighedssprog.

De 5  kærlighedssprog

Teorien om de 5 kærlighedssprog er udviklet af den amerikanske parterapeut Gary Chapman og består kort fortalt af følgende:

 

1.Verbal bekræftelse/anerkendelse (Anerkendende ord, ros, opmuntring)

2.Tilbringe tid sammen (Tale sammen med udelt opmærksomhed, foretage sig ting sammen

3.Gaver (Små som store gaver, dyre som billige, men som symbol på, at den anden har tænkt på én)

4.Tjenester (Gøre betænksomme ting for hinanden, som at stryge skjorten, bære den tunge pose)

5.Fysisk kontakt (Berøring, kys, klem, massage, sex)

 

Ofte synes vi hver især, at vi gør en hel masse for glæde hinanden, og undrer os over at disse kærlighedsgerninger tilsyneladende ikke bliver modtaget og anerkendt.

Hvis du f.eks. føler dig elsket, når du får verbal anerkendelse og kærlige ord, og din partner måske synes, at det at lave aftensmaden og hente dig ved toget er måden at udtrykke sin kærlighed, ja så har vi balladen. Oftest er det nemlig sådan, at vi giver det til vores partner, som vi selv ønsker. Hvis dit kærlighedssprog er gaver, så vil du helt automatisk give gaver til andre. Problemet er så bare, at din kæreste måske er fuldstændig ligeglad med gaver, fordi hans kærlighedssprog er fysisk kontakt.

Verbal anerkendelse

Som udgangspunkt kan du ofte finde dit eget kærlighedssprog ved at søge tilbage i tiden og mærke efter, hvad du savnede som barn. Det vil ofte være det, som du længes efter i dit kærlighedsforhold. Eller spørg dig selv, hvordan dine forældre viste dig kærlighed. I nogle tilfælde arver vi vores forældres kærlighedssprog og andre gange er det helt modsat.

Hvis du f.eks. fik for lidt opmærksomhed og ikke følte dig mødt på følelser og behov, så vil du meget ofte opleve, at det netop er det, som du længes efter at din partner skal give dig.Det betyder, at du hele tiden drømmer om, at din partner ser dig, er nærværende og interesseret i at tale med dig om alt, hvad du tænker og føler og har brug for.

Og hvis han måske mentalt er optaget af noget andet eller bare er træt, kan du opleve det som svigt og afvisning, hvis han ikke lige har lyst til at snakke med dig om det, DU synes er interessant.

 Tid og nærvær

Det kan også være tid og nærvær. Måske drømmer du om, at din partner skal prioritere at være sammen med dig, at I skal gå ture i skoven med hinanden i hånden, at han skal invitere dig i biografen eller ud at spise i stedet for at hele tiden at lave aftaler med sine kammarater. Han skal i hvert fald på en eller anden måde ”bevise”, at han helst vil være sammen med DIG.

Fysisk kontakt

Du kan også begynde at lægge mærke til, hvad du brokker dig over. Vi brokker os nemlig over det som vi ikke får, og som vi har behov for. Måske giver du ofte udtryk for at du savner mere kys og kærtegn i hverdagen, og skælder din kæreste ud over, at han er sådan en træfigur på det område.Og så ved du at fysisk kontakt er dit kærlighedssprog.

Sådan bruger du din viden  om kærlighedssprog

De fleste af os har et primært kærlighedssprog og et sekundært, som er knap så vigtigt. Gary Chapmans forslag til, hvordan vi kan bruge denne viden til at komme tættere på hinanden, er at udveksle kærlighedssprog, når vi hver især har fundet vores eget primære og sekundære sprog.

Gør det en aften, hvor I er glade og positivt indstillet på at snakke og hygge Jer sammen.

Pas på ikke at anklage hinanden for at snakke det” forkerte” kærlighedssprog, og vær i stedet åbne og nysgerrige.

Det er nemlig ikke ok at fortælle din partner, hvad dit kærlighedssprog er i en anklagende tone, som ikke lader din partner i tvivl om, at han fejler alvorligt på dette område. Han vil opfatte det som kritik og selvom han hører dit ønske og det behov, der ligger nedenunder, fylder kritikken mere. Derfor går han pr. automatik i forsvarsposition og du får lige præcis det modsatte af det, som du gerne vil have.

Hvis I derimod møder hinanden med kærlig accept af, at I har forskellige kærlighedssprog, kan I også vise ømhed og omsorg for hinanden på en ny måde. At give hinanden det, I hver især ønsker, er nemlig en konkret kærlighedsgave.

Denne øvelse kan gøre en forskel i jeres parforhold, især hvis I tydeligt påskønner hinandens anstrengelser. Hvis I husker – og bliver ved med at huske- hvad partneren elsker og oplever som kærlighedshandlinger, kan I virkelig få de varme følelser for hinanden til at blomstre.

Det eksistentielle behov for kærlighed.

MEN – husk at ingen andre kan opfylde dit eksistentielle behov for kærlighed. Det er din egen opgave. Ingen andre kan give dig ALT det, du savnede som barn. Hvis du tror, at kærligheden kun skal komme udefra, og at din kærlighedsbeholder er et tomt kar i dit indre, som bare skal fyldes af den eneste ene, ja så tager du helt fejl.

For hvis du giver din partner ansvaret for, om du er lykkelig og føler dig elsket, så fralægger du dig ansvaret for dit eget liv og gør dig selv til et offer.
Et eller andet sted, ved vi godt, at kærlighed er en handling. Men alt for ofte glemmer vi det. Vi går vi i barndom, og forventer at andre skal made os med kærlighed. Det er de forventninger, som i sidste ende dræber kærligheden. Vi lider fordi, vi fokuserer mere på, hvad vi får, end hvad vi giver.

Derfor skal du også bruge din viden om dit kærlighedssprog til at fylde dig selv op med kærlighed indefra. Mærk efter, hvad der gør dig glad for dig selv og dit liv. Når du elsker dig og selv lytter til dine egne behov fylder du din egen kærlighedsbeholder og bliver samtidig en elskelig partner

Hvis du er blevet mere nysgerrig på dit kærlighedsprog er der masser af gode test på nettet
Denne test er en af de bedre.

Held og Lykke ❤️