+45 22408941 karen@livogessens.dk

Nogle gange udvikler en tilsyneladende uskyldig diskussion om opvasken eller lign. sig til en gensidig mudderkastning. Uden rigtigt at vide hvordan det går til, finder du pludselig dig selv i det ene ringhjørne, hvor du harmdirrende opremser alt, hvad din kæreste gør forkert og har gjort forkert i de sidste 5 år, og hvordan han i det hele taget besidder nogle helt igennem uacceptable karaktertræk, som forpester dit liv. Og din kæreste protesterer rasende i det modsatte ringhjørne og gir igen af samme skuffe, indtil I skilles i vrede og har glemt, hvad det egentlig var I skændes om.

Sådan styrer du  udenom disse skænderier.

1.Hold dig til emnet

Tro ikke at du står stærkere og får mere gennemslagskraft, hvis du også lige fortæller om de andre gange din kæreste har taget fejl på samme måde, eller at dine veninder er enige med dig, eller at forfatteren til en bestemt bog om parforhold siger det samme (!) som dig. Måske forestiller du dig, at dit synspunkt bliver mere klart og overbevisende jo mere du argumenterer på denne måde, men det er absolut ikke tilfældet.Tværtimod går din kæreste mere og mere i forsvarsposition jo mere du genopfrisker gamle episoder og forsøger at befæste dit synspunkt.

I stedet for skal du holde dig til det din kæreste konkret gør eller netop har gjort, i stedet for at begynde at fortælle ham, hvordan han er.

 2.Fortæl ham, hvad du føler og oplever

Du skal fortælle ham, hvad du føler og oplever, når han gør det, som du gerne vil have at han holder op med eller gør anderledes. Og hvis du gerne vil have, at han skal forstå dig og dine følelser skal du holde dig til den ene ting, som du gerne vil snakke med ham om. Og du skal blive hjemme i dig selv hele tiden.
”Men min kæreste er ligeglad med, hvad jeg føler og oplever ” har flere af mine klienter indvendt i tidens løb. Det tror jeg så ikke er rigtigt.Men måske er din kæreste bange og gør sig følelsesløs for at undgå at mærke, at du tilsyneladende ikke synes, at han er god nok. Derfor går han i forsvarsposition ved at underkende dig og dine følelser.
Uanset hvad kan jeg garantere dig, at hvis du fortsætter med at diskutere og skændes med din kæreste på den måde, at du kritiserer ham og uden at tænke over det nedvurderer hans personlige egenskaber og den måde han er på, ja så vil du aldrig møde forståelse og anerkendelse for dine behov i parforholdet.

 3.Overbevis ham om, at du holder af ham.

Hvis du fortæller din kæreste, at du er glad for ham og holder af ham, selvom du ikke er vild med et eller andet han lige har gjort, giver du ham fast grund under fødderne. Han bliver mere tryg, når han ved, at du holder af ham, og at det ikke er en kritik af ham som person du er i gang med, men en beskrivelse af dine følelser. Det giver ham et meget bedre grundlag for at tage ansvar for det, som han gjorde eller netop ikke gjorde i en bestemt situation. Og derfor kan han bedre tage imod dine følelser og forstå, hvorfor du blev såret eller skuffet i situationen.
De fleste skænderier har en bestemt form og følger en samme bane, uanset hvad skænderiet handler om. Dybeste set er det ligegyldigt, om det drejer sig om fordelingen af huslige pligter, børn eller sex.
Det som virkelig er på spil er de relationelle sår, som vi har med os og som vi i parforholdet uvægerligt kommer til at berøre fra tid til anden. Det kan du læse mere om på min blog

4.Stop op

Så hvad er det du kan gøre, når du står på tærsklen til et skænderi, som du bare ved meget nemt kan udvikle sig til som beskrevet.
Først og fremmest skal du være opmærksom på dig selv og stoppe op i samme sekund, som du er på vej til at begynde at punke din kæreste med alt det, der er galt med ham.
I det øjeblik hvor du lige skal til at fortælle ham om alle de gange, han har svigtet dig eller såret dig, skal du genkalde dig alle de gange, hvor han gjorde noget for dig, har taget sig af dig, har trøstet dig, holdt om dig. Genkald dig alle de ting, som han rent faktisk gør. Tænk på alt det du godt kan lide ved ham og alt han gør, som du påskønner.
På den måde skaber du balance i mellem det, som han lige har gjort forkert efter din mening, og alt det han gør, som du er glad for.Du har med andre ord en modvægt eller noget” at stå imod med,” når du føler dig fristet til at starte det sædvanlige skænderi.

Brug dette mere holistiske og afbalancerede billede af din kæreste næste gang I begynder at skændes. Alle par skændes fra tid til anden. Det er en naturlig del af det at være sammen med et menneske, som er forskellig fra dig selv.Men det er vigtigt, at du ved hvordan du kan styre udenom de værste og mest og sårende skænderier.

Blogindlægget er inspireret af en artikel af Ester Perel.

Kærlig hilsen Karen