+45 22408941 karen@livogessens.dk

”Positivt brusebad” var én af de øvelser, som parrene fik  i programmet “Gift ved første blik”, som et redskab til at styrke tilknytningen og de varme følelser for hinanden. Uanset hvad du mener om programmet, er det en super god øvelse. Den er hentet fra Imagoterapi, også kaldet kærlighedens terapi, og jeg benytter den ofte selv, når jeg har par i terapi.

Når jeg synes, at det er sådan en god øvelse, er det fordi mange af os slet ikke er vant til at udtrykke os åbent og kærligt overfor hinanden. Og netop derfor er det en af de allerbedste øvelser i et parforhold, hvor den ene – eller måske begge parter – savner at blive værdsat, set og anerkendt på en måde, som kan mærkes i hjertet. For dem som har svært ved at udtrykke sig følelsesmæssigt og åbent, kan det opleves grænseoverskridende at skulle sige højt, hvad man værdsætter hos sin partner. Det hjælper at vide, at øvelsen ikke kræver, at du i det konkrete øjeblik føler stor kærlighed til din partner. Det er en gave, du giver frivilligt, fordi du gerne vil glæde din kæreste og styrke tilknytningen og kærligheden imellem Jer.
Husk at ægte kærlighed dybest set er et valg, mere end det er en følelse.

Positivt brusebad øvelse

Sæt dig ned og skriv en liste over alt, hvad du kan komme i tanke om i følgende rækkefølge:

  1. Din partners fysiske karakteristika:
    ” Jeg elsker dine smukke øjne, hænder etc.” Jeg er vild med dit hår –  eller dine lange ben”
  2. Din partners personlighed:
    ”Jeg synes du er så sød, sjov etc. ”Jeg beundrer dig for din intelligens og din handlekraft. Jeg elsker dine skøre indfald”
  3. Adfærd:
    ”Jeg er vild med, at du altid giver mig et kærligt knus, når du kommer hjem”.” Jeg elsker, når du leger med børnene og får dem til at grine”. ”Jeg er imponeret over din arbejdsomhed og energi, når du går i gang med et nyt projekt”.

Bed nu din partner om at sætte sig i en stol. Hold øjenkontakt med din partner, mens du går rundt om din partner i en cirkel, og siger alle de positive ting, som du har skrevet. Sig også de ting, der dukker op, mens du går.
Oversvøm din partner med alle de positive ting du skrev, og tal blidt og kærligt påskønnede. Husk at holde øjenkontakten hele tiden.
Herefter er det tid til at bytte, og nu er det din tur til at sidde i stolen og åbne dig og tage imod alle de positive ting, din partner har skrevet til dig:

Udbytte

Du vil blive overrasket over effekten af denne øvelse. Selvom i begge kan føle Jer ængstelige og sårbare ved den følelsesmæssige intensitet i øvelsen, så gå alligevel igennem processen. For denne øvelse kan hjælpe Jer til at udvikle nye neurale baner i hjernen omkring evnen til at turde modtage positive input og ikke mindst – at turde give udtryk for positive følelser og tilkendegivelser uden at blive bange for at skulle stå til regnskab for det sagte på et andet tidspunkt.

Øvelse gør mester – og jo flere gange I udfører øvelsen, jo mere styrker I de positive ressourcer i jeres parforhold.